Spring til indhold

Besøg af bestsellerforfatter Malene Rydahl i OECD

Dansk bestsellerforfatter Malene Rydahl besøgte onsdag den 24. februar OECD. Foruden et møde på tomandshånd med OECD's generalsekretær, Angel Gurría, holdt Malene Rydahl et indlæg om lykke og velvære med udgangspunkt i de danske erfaringer.

Selvom ikke mange danskere kender den danske forfatter Malene Rydahl, er hun noget af en berømthed i Frankrig. Hun udgav i 2014 bogen Heureux comme un Danois (Lykkelig som en dansker), der med det samme blev en fransk bestseller og blandt andet vandt prisen som årets mest optimistiske bog. Bogen, som har givet Malene Rydahl international status som lykkeekspert, er siden blevet udgivet i Korea, Taiwan og Japan og er på vej mod udgivelse i Rusland og Tyrkiet. 

Hvorfor bliver danskere igen og igen beskrevet som nogle af de lykkeligste folk i verden? Under sit besøg i OECD fremhævede Malene Rydahl kombinationen af særligt tre faktorer, som er særlige for Danmark og danskerne: tillid, frihed til at vælge sit eget liv og vigtigheden af at være del af et fælles projekt.

Foran de mange fremmødte OECD ansatte og ambassadører fortalte Rydahl, at Danmark ofte ligger på en global førsteplads i studier af tillid. Danskere stoler generelt meget på hinanden og på samfundets institutioner. Det viser sig eksempelvis, når forældre lader deres babyer stå i barnevognen på gaden, mens de går på café. ”Når folk forskrækket spørger mig: Jamen hvem passer babyen? så svarer jeg: Det gør vi alle sammen!” smilede hun.

Ifølge forfatteren skyldes den stærke tillid i Danmark bl.a., at landet har sat nogle gode rammer for befolkningen og fx er det mindst korrupte land i verden. Men den kommer også af danskernes individuelle valg i hverdagen om at være troværdige mennesker og stole på deres medmennesker. Rydahl mente, at tilliden ikke kun var vigtig for folks lykke, men også for at have et produktivt og innovativt samfund, hvor man ikke spilder tid på at kontrollere eller mistænke hinanden.

""

Malene fortæller om den danske lykke - og de kolde danske vintre - i OECD.

Den danske lykkeekspert forklarede også om friheden til at være sig selv i Danmark, hvor unge mennesker oftest er økonomisk uafhængige af deres forældre fra en tidlig alder og derfor er frie til at forfølge deres egne drømme og ambitioner. Også vigtigheden af at være en del af et fælles projekt gør, at danskere betaler deres skat med glæde, selvom de er det mest beskattede folkefærd i verden, mente hun.

OECD arbejder målrettet for at skabe bedre levevilkår og trivsel for befolkninger. OECD's generalsekretær var meget interesseret i forfatterens perspektiver og havde anskaffet sig et personligt eksemplar af bogen om de lykkelige danskere.

""

Malene Rydahl og OECD’s generalsekretær Angel Gurría med et eksemplar af Rydahls bestseller ”Heureux comme un Danois” (Lykkelig som en dansker)

Malene Rydahls næste bog vil sætte fokus på lykkens illusioner.